27 Ocak 2012 Cuma

İşletme Meslek Eğitimine Yönelik Bir Tutum Ölçeği

TİCARET MESLEK LİSELERİ ÖĞRENCİLERİNİN
İŞLETME MESLEK EĞİTİMLERİNE YÖNELİK
BİR TUTUM ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ

Yrd. Doç. Dr. M. SABRİ KOCAKÜLAH
ERKAN DURAN

ÖZET

Bu çalışmanın amacı, Ticaret Meslek Liseleri öğrencilerinin, işletmelerdeki meslek eğitimlerine ilişkin tutumlarını ortaya koyabilecek bir ölçek geliştirebilmektir. Araştırma, Balıkesir il merkezinden 2 ve Edremit ilçe merkezinden 1 olmak üzere toplam 3 Ticaret Meslek Lisesi’nde yapılmıştır. Araştırmaya katılan her bir öğrenciden; işletme meslek eğitimlerine ilişkin tutumları ile ilgili 5’li Likert tipi ölçeğe sahip anket formunu doldurmaları istenmiştir. Araştırmanın deneme uygulamasında 287 öğrencinin verileri değerlendirmeye alınmıştır. Sözü edilen anket formları ile araştırma verileri toplanarak; SPSS 12.0 İstatistik Paket programı yardımıyla veriler üzerinde madde analizi, faktör analizi ve güvenirlik hesaplamaları yapılarak 15 maddelik Ticaret Meslek Liseleri Öğrencilerinin İşletme Meslek Eğitimlerine Yönelik Tutum Ölçeği hazır hale getirilmiştir. Toplanan verilere göre, ilgili tutum ölçeğini 3 faktör açıklamaktadır. Bu faktörlere: “meslek eğitimi tatminliği”, “çalışma ortamı” ve “işletmenin, meslek eğitimine bakış açısı” isimleri verilmiştir.

Anahtar Sözcükler: Ticaret Meslek Lisesi, işletme meslek eğitimi, tutum ölçeği, faktör analizi

Tam metni indirmek için buraya tıklayınız.

Not: Bu makale, Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi'nde yayımlanmıştır. Yıl: 2007, Sayı: 2.

An Attitude Scale Aimed At Managing Vocational Education

THE DEVELOPMENT OF AN ATTITUDE SCALE AIMED AT
MANAGING VOCATIONAL EDUCATION OF TRADE VOCATIONAL
HIGH SCHOOL STUDENTS

Yrd. Doç. Dr. M. SABRİ KOCAKÜLAH
ERKAN DURAN

ABSTRACT

The aim of this study was to develop a scale to expose trade vocational high school students’ attitudes towards managing vocational education. This research was carried out in three trade vocational high schools. Two of them were in the city centre of Balikesir while the other was from Edremit district. Students who took part in the study were asked to fill-in the five-point Likert scale to reflect their attitudes to managing vocational education. In the pilot phase of the study, dataset of 287 students was evaluated. Item analysis, factor analysis and the reliability coefficient calculations were done with this dataset in SPSS 12.0. Analyses were resulted with a refined attitude scale that contained 15 items about managing vocational education of trade vocational high school students. According to the analysis results, this attitude scale included 3 factors which were named as “satisfaction in vocational education”, “working environment” and “vocational education perspective of managing”.

Key Words: Trade vocational high school, managing vocational education, attitude scale, factor analysis.

Click here to download the full text (Turkish)

Note: This article was published in the Journal of Commerce & Tourism Education Faculty of Gazi University. Year: 2007,  No: 2.

Lorem Ipsum Nedir?

Lorem Ipsum, dizgi ve baskı endüstrisinde kullanılan mıgır metinlerdir. Lorem Ipsum, adı bilinmeyen bir matbaacının bir hurufat numune kitabı oluşturmak üzere bir yazı galerisini alarak karıştırdığı 1500'lerden beri endüstri standardı sahte metinler olarak kullanılmıştır. Beşyüz yıl boyunca varlığını sürdürmekle kalmamış, aynı zamanda pek değişmeden elektronik dizgiye de sıçramıştır. 1960'larda Lorem Ipsum pasajları da içeren Letraset yapraklarının yayınlanması ile ve yakın zamanda Aldus PageMaker gibi Lorem Ipsum sürümleri içeren masaüstü yayıncılık yazılımları ile popüler olmuştur.


Kaynaklar
http://tr.lipsum.com/