3 Nisan 2013 Çarşamba

InfoPath Ders Notları - III - Yinelenen ve İsteğe Bağlı Denetimler

Yinelenen ve İsteğe Bağlı Denetimler
İsteğe Bağlı Bölüm (Optional Section): Kullanıcıların isteğine bağlı olarak doldurulacak denetimleri/alanları içerir. Örneğin bir üyelik formunda adres, telefon ve fax bilgileri isteğe bağlı olarak kullanıcı tarafından doldurulacaksa bu denetimleri içeren isteğe bağlı bir bölüm oluşturulabilir ve ilgili denetimler bu bölümün içine konulur. Böylelikle kullanıcıların bu bilgileri isterse doldurması sağlanacaktır.
Yinelenen Bölüm (Repeating Section): Gerektiğinde kullanıcı tarafından birden fazla doldurulacak bölümdür. Örneğin bir gezi isteği formunda her gezi isteği için kullanıcı gereken gezi bilgilerini ayrı ayrı dolduracaktır. Bu gibi durumlarda ilgili denetimler bu bölüm içerisine yerleştirilir.
Yinelen Tablo (Repeating Table): Formda kullanıcıdan veriler tablo içerisindeki denetimlere girilerek alınmak istendiğinde kullanılan denetimdir. Tablodaki satır sayısı kullanıcı tarafından arttırılabilmektedir. Örneğin bir kitap sipariş formunda sipariş edilecek kitap sayısı belli değildir. Kullanıcı her sipariş edeceği kitaba ait bilgileri tablodaki bir satırda bulunan denetimlere girecektir. Her sipariş edilecek kitap için kullanıcı bir satır ekleyecektir. Bu gibi durumlarda sıklıkla kullanılabilen denetimdir.
Yatay Yinelenen Tablo (Horizontal Repeating Table): Yinelenen tablo denetimine benzerdir. Satırlar değil sütunlar yenilenmektedir.
Ana/Ayrıntı (Master/Detail): Birbiriyle ilişkili iki denetimdir. Veritabanlarında oluşturulan master/detail tablolarına (tables) benzemektedir. Denetimin biri, tanımlanmış ana denetim, diğeri ise ayrıntı denetimidir. Ana denetim her zaman bir yinelenen tablodur. Ayrıntı denetimi ise yinelenen tablo olabileceği gibi yinelenen bölüm de olabilir. Kullanıcılara çok sayıda ve ayrıntılı veri girerken kolaylık sağlamaktadır.
Madde İşaretli Liste (Bulleted List): Kullanıcıların enter tuşuna basarak listeye veri girebildikleri denetimdir. Liste öğeleri madde işaretleri ile belirtilir. Veri türü metindir.
Numaralı Liste (Numbered List): Kullanıcıların enter tuşuna basarak listeye veri girebildikleri diğer bir denetim şeklidir. Liste öğelerine sıra ile numara verilir. Veri türü metindir.
Düz Liste (Plain List): Kullanıcıların enter tuşuna basarak listeye veri girebildikleri denetimdir. Veri türü metindir.
Çoklu Seçim Liste Kutusu (Multiple-Selection List Box): Onay kutularının gruplandırılmış halidir. Her onay kutusu için ayrı bir denetim oluşturulmaz. Ayrıca kullanıcılar kendi verilerini de girebilirler.


Kaynaklar
MEGEP – BOP – Bilgi Toplama ve Yönetme Modülü - 482BK0120
http://office.microsoft.com/tr-tr/infopath-help/HP001230318.aspx?CTT=1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder