30 Mart 2013 Cumartesi

InfoPath Ders Notları - I

InfoPath, XML teknolojisi temelli bir form hazırlama programıdır. InfoPath ile basitten karmaşığa çok çeşitli formlar seri bir şekilde hazırlanabilmekte ve aynı zamanda doldurulabilmektedir. Form şablonları InfoPath programının tasarım ortamı olan tasarım (design) modunda oluşturulur. Form şablonu, uzantısı “.xsn” olan bir dosyadır. Hazırlanan formlar kullanıcılar tarafından doldurulmaya hazırdır. Kullanıcılar bu formu doldurup kaydettiğinde form “.xml” uzantısı ile kaydedilir.


.xsn to .xml


Kullanıcılar tarafından doldurulan formlar XML formatında saklandığından bu formlar hemen her programa kolayca aktarılabilmekte ve analiz edilmeleri serileşmektedir. Form şablonları da benzer şekilde XML ve türevi teknolojilerden yararlanmaktadır. Bir “.xsn” uzantılı form şablonu dosyası “.xsf”, “.xsl”, “.xsd”, “.xml”, “.js” vb uzantılı çeşitli dosyalardan oluşmaktadır.

.xsn Destek Dosyaları



InfoPath programı form hazırlarken, yayımlarken, verileri toplarken, birleştirirken XML’nin verdiği esneklikle beraber; Excel, Access, InfoPath Form Services, Outlook, Word, SQL Server, Windows SharePoint Services, Office SharePoint Server, Visual Studio, VBScript, XML Şemaları vb birçok program ile uyumlu çalışabilmektedir.

Kaynaklar
MEGEP – BOP – Bilgi Toplama ve Yönetme Modülü - 482BK0120
http://office.microsoft.com/tr-tr/infopath-help/HA010163577.aspx
http://office.microsoft.com/tr-tr/infopath-help/HA010062685.aspx

13 Mart 2013 Çarşamba

Powerpoint Uygulama Örnekleri - III

a) 1. Slaytta bir adet metin kutusu vardır ve metin kutusunda “Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar” yazmaktadır.
b) 2. Slaytta aşağıdaki metin bulunmaktadır:

Açık Kaynak Kodlu Yazılım (Open Source Software), Yazılımın kaynak kodunun incelenmesi, değiştirilmesi ve yazılımı elinde bulunduran kişinin yazılımı üçüncü kişilere ücretli veya ücretsiz dağıtabilmesini mümkün kılan bir yazılım modelidir.

Yukarıdaki metnin biçimsel özellikleri şu şekildedir:
  • Kalın yazılmış metinler
  • Metin iki yana yaslanmıştır (Hizalama)
c) 3. Slaytta aşağıdaki metin bulunmaktadır:

Bir yazılımın Açık Kaynak Kodlu Yazılım olabilmesi için yazılımın kaynak kodunun incelenebilmesi ve yazılımın ücretsiz sunulması yeterli değildir. Open Source Initiative’e göre bir yazılımın Açık Kaynak Kodlu Yazılım sayılabilmesi için şu kıstasları taşıması gerekmektedir:
  1. Yazılımın ücretsiz dağıtılması
  2. Yazılımın kaynak kodunun yazılımla beraber sunulması veya ücretsiz edinilmesine imkan sağlanması
  3. Yazılımın kaynak kodunda değişiklik yapılarak yine aynı lisans altında aynı veya farklı isimle dağıtımına izin verilmesi
  4. Lisans anlaşmasının belli bir kişi veya gruba has olmayıp, herkes için geçerli olması
  5. Yazılımın kullanım amacına yönelik bir kısıtlama bulunmaması
  6. Lisansın, yazılımın ulaştığı tüm kişiler için ek süreç gerekmeksizin geçerli olması
  7. Lisansın yazılımla üretilen belli bir ürüne has değil, yazılımın kendine has olması

Yukarıdaki metnin biçimsel özellikleri şu şekildedir:
  • İtalik yazılmış metinler
  • Metin iki yana yaslanmıştır (Hizalama)
  • Altıçizili yazılmış metinler
  • Numara kullanılarak yazılmış metinler
d) 3. Slayta şu metin not olarak girilmiştir:

Open Source Initiative (Açık Kaynak Kod Girişimi), Açık Kaynak Kodlu Yazılımların gelişimine destek veren bir girişimdir. Bahsi geçen kıstaslara http://www.opensource.org/docs/osd adresinden erişilebilir.

e) 4. Slayta 2 adet şekil ve 2 adet küçük resim eklenmiştir. Şekiller ve resimler ayrı ayrı gruplanmıştır.
f) 4. Slayttaki şekil ve resimlere özel animasyon uygulanmıştır. Efekt olarak hareket yolları efekti uygulanmıştır.
g) 5. Slaytta aşağıdaki metin yer almaktadır. Gereken biçimsel özellikleri uygulayınız:

Açık Kaynak Kodlu Bazı Yazılımlar
  • Mozilla Firefox
  • VLC Player
  • Libre Office
  • GIMP
  • VirtualBox
  • Notepad++

h) Tüm slaytlara bir resmi filigran olarak belirleyiniz. Her slayda geçiş efekti veriniz ve slaytlar arası otomatik geçiş süresini 30 saniye yapınız.
i) Her slayda “İlk Slayt”, “Önceki Slayt”, “Sonraki Slayt” ve “Son Slayt” metinleri aracılığı ile ilgili slaytlara link (köprü) oluşturunuz.
j) Son slaytta aşağıdaki sitelere ve e-posta adreslerine link veriniz.



Kaynaklar
Açık kaynak kod ile ilgili metinler, http://www.bilgitoplumu.gov.tr/Documents/1/Diger/Kamuda_Acik_Kaynak_Kullanimi_Calisma_Raporu.pdf adresindeki "Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı" konulu çalışma raporundan (ÖZDAŞ, 2012) alınmıştır.

12 Mart 2013 Salı

Powerpoint Uygulama Örnekleri - II

a) Sunu 7 slayttan oluşmaktadır.
b) 1. Slaytta 2 adet metin kutusu yer almaktadır. İlk metin kutusunda Ad-soyad bilgisi, ikinci metin kutusunda sununun hazırlandığı il ile ay ve yıl bilgisi bulunmaktadır.
c) 2. Slaytta şu metin yer almaktadır: “F Klavye Türkçe'ye uygun olarak hazırlanmıştır. Türkçe'de en çok kullanılan harfler, klavyenin ortasına (en güçlü parmakların bastığı alanlara) dizilmiş, daha az sıklıkla kullanılan harfler kullanım sıklığına göre kenarlara doğru yayılmıştır. Bu şekilde mümkün olan en yüksek yazma hızı sağlanmıştır.”
d) 3. Slaytta şu metin yer almaktadır: “F Klavye Dünya'nın en bilimsel klavyesidir. Bu özelliğine Tükçe'nin matematikselliği de eklenince ortaya mükemmel bir klavye çıkmıştır.”
e) 4. Slaytta şu metin yer almaktadır: “F Klavye sadece Türkçe değil, İngilizce, Fransızca gibi başka latin dillerinde de hızlı yazmayı sağlayan bir klavyedir. Dünya Şampiyonalarında alınan çok dilli yarış dereceleri ve rekorları bunun kanıtıdır.”
f) 5. Slaytta şu metin yer almaktadır: “Türkçe'ye uygun olmayan, hatta İngilizce'ye bile uygun olmayan Q Klavye kullanmanın hiç bir avantajı yoktur. Şimdiye kadar hiç bir İngiliz veya Amerikalı Dünya şampiyonu olamamıştır. Q klavyeyi, bu klavyeyi kullanan uluslar bile beğenmemektedir (Bu nedenle Dvorak Tabanlı denilen ve Q Klavye'nin yerine geçmesi düşünülen klavyeler üzerinde pek çok kişi çalışma yapmıştır). Q Klavye'de harfler kullanım sıklığına göre değil, daktilo makinelerinde harf çubuklarının birbirine daha az takılması amaçlanarak dizilmiştir.”
g) 2., 3., 4. ve 5. Slaytlardaki metinlere özel animasyon ekleyiniz. Animasyonlarda giriş efektlerini kulanınız.
h) 6. Slayta WordArt metni ekleyiniz. Metni “Balıkesir” olarak güncelleyiniz.
i) 7. Slaytta bir metin kutusu ekleyerek içine “Mehmet Vehbi Bolak Ticaret Meslek Lisesi Web Sitesi” yazınız ve http://mvehbibolaktml.meb.k12.tr/ adresine köprü kurunuz.
j) Sunuda slaytların her birinin arka plan rengini istediğiniz bir renk yapınız (tema uygulamayınız).
k) İlk slayta bir resmi filigran olarak ekleyiniz.
l) Sununun her slaydına; tarih ve saat bilgisini, slayt numarasını ve alt bilgi olarak “Mehmet Vehbi Bolak Ticaret Meslek Lisesi” metnini ekleyiniz.
m) Bütün slaytlara slayt geçiş efekti ekleyiniz. Geçiş hızlarını yavaş olarak ayarlayınız.
n) Başlık slaydı (ilk slayt) hariç diğer slaytlara standart eylem düğmelerini (ilk-önceki-sonraki-son) “asıl slayt görünümünü” kullanarak ekleyiniz.


Kaynaklar
F Klavye ile ilgili metinler http://turkegitim.net/fklavye/ sitesinden alınmıştır.

Powerpoint Uygulama Örnekleri - I

a) Sunu 8 adet slayttan oluşmaktadır.
b) 1. Slaytta 2 adet metin kutusu yer almaktadır. İlk metin kutusunda Ad-soyad bilgisi, ikinci metin kutusunda sununun hazırlandığı il ile ay ve yıl bilgisi bulunmaktadır.
c) 2. Slaytta 1 adet metin kutusu yer almaktadır. Metin kutusunda madde işaretleri kullanılarak yazılmış şu maddeler vardır: Defter, Silgi, Pergel, Kalem
d) 3. Slaytta 1 adet metin kutusu yer almaktadır. Metin kutusunda numaralandırma kullanılarak yazılmış şu maddeler vardır: Cetvel, Kitap, Çanta, Kağıt
e) Sunuya tema uygulanmıştır.
f) 4. Slaytta 4 adet şekil bulunmaktadır: Dikdörtgen, Oval, Yıldız, Gülen Yüz
g) 5. Slayta 5 adet küçük resim eklenmiştir.
h) 6. Slaytta 1 adet pasta grafiği yer almaktadır.
i) 7. Slayta 3x4 boyutunda tablo eklenmiştir.
j) 8. Slayta Clip Organizer’dan bir film ile yine Clip Organizer’dan bir ses eklenmiştir.
k) Bütün slaytlarda slayt geçiş efekti bulunmaktadır ve 5 saniyede bir otomatik olarak bir sonraki slayda geçilmektedir.
l) 4. Slayttaki şekillere özel animasyon uygulayınız: Giriş, vurgu, çıkış ve hareket yolları efektlerinden her birini bir şekle uygulayınız.